Verdriet en protest na aanslagen: 'Racisme moet stoppen'

Verdriet en protest na aanslagen: 'Racisme moet stoppen'

Racisme tegen mensen met een Aziatische achtergrond moet stoppen. Dat hebben de Amerikaanse president Joe Biden en vice-president Kamala Harris gezegd tijdens een toespraak.

Het heeft alles te maken met een aanslag eerder deze week. Een witte Amerikaan schoot acht mensen dood in massage-salons. Zes van de slachtoffers waren vrouwen met een Aziatische achtergrond.

Protest

Veel mensen zijn geschrokken van wat er is gebeurd. Zij gaan de straat op om te protesteren. De dader heeft gezegd dat het niet met racisme te maken heeft. Maar volgens veel Aziatische Amerikanen hebben zij steeds vaker met geweld te maken.

Uit onderzoek blijkt dat veel van hen nare dingen mee maken.

Mensen vallen ons lastig en geven ons de schuld van de pandemie.
een van de demonstranten

Volgens veel Aziatische Amerikanen is het racisme erger geworden sinds het corona-virus is uitgebroken. Dat komt volgens hen onder andere doordat de vorige president van het land, Donald Trump, het virus ook wel het China-virus noemde.

Ook in andere landen spreken mensen zich uit tegen racisme. Ze hopen dat hun protest helpt en het geweld stopt.

Muziek

Ook in Nederland hebben mensen met een Aziatische achtergrond last van racisme. Eerder zag je rapper Gya in het Jeugdjournaal. Zij maakt muziek om racisme te stoppen:

Rapper Gya: 'Ik ken geen Aziatisch persoon die nooit is gepest'