Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ding dong! Vissen en kreeften krijgen een eigen 'deurbel'

Het klinkt als een grap, maar dat is het niet. In Utrecht is vandaag de eerste visdeurbel ter wereld gepresenteerd. Zo kunnen vissen veilig van de ene kant naar de andere kant van een sluis zwemmen.

Ieder jaar zwemmen vissen dwars door Nederland om te paaien. Dat betekent dat ze jonkies krijgen. Maar als ze richting de stad Utrecht zwemmen, worden ze tegengehouden door een sluis.

Opgegeten

In de zomer gaat de sluis een paar keer per dag open omdat er bootjes doorheen varen. Maar in de herfst, winter en lente gebeurt dat veel minder vaak en liggen de vissen lang te wachten. Soms worden ze dan opgegeten door aalscholvers.

Dat is jammer, vindt vissen-expert Mark van Heukelum. Daarom bedacht hij de visdeurbel.

Hoe werkt de deurbel?

De visdeurbel is geen echte bel, maar een onderwatercamera. De camera ligt in het water van de sluis en filmt wat er daar gebeurt. De beelden van de camera zijn te zien op de website visdeurbel.nl

Als mensen zien dat er vissen liggen te wachten, kunnen ze via de site een seintje geven aan de sluiswachter. Die kan de sluis openzetten en dan kunnen de vissen weer verder zwemmen.

De visdeurbel is handig voor vissen en kreeften, maar mensen hebben er ook iets aan. Ze kunnen meer te weten komen over de vissen die in de stad voorkomen.

Het is leuk om via de app te zien welke vissen er onder water zijn.

Mark van Heukelum, bedenker visdeurbel

Bekijk ook