Politie: 'Pas op dat je geen geldezel wordt'

Politie: 'Pas op dat je geen geldezel wordt'

Criminelen zitten steeds vaker op social media. Ze plaatsen bijvoorbeeld berichtjes op Tiktok of Instagram met "Wil je snel geld verdienen? Stuur me dan een privéberichtje." De politie waarschuwt hiervoor, want dat is strafbaar. Vanaf vandaag starten ze een online campagne.

Hoe werkt het?

De criminelen beloven dat je snel geld kunt verdienen, als ze even je bankpas en pincode mogen gebruiken. In ruil daarvoor zou je zelf ook geld verdienen, zeggen de criminelen.

Dat lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Als je 'ja' zegt, help je een crimineel. En dat is strafbaar. Als de politie het ontdekt, kun je grote problemen krijgen. Je mag dan bijvoorbeeld een paar jaar geen bankrekening meer hebben. Het kan er zelfs voor zorgen dat je later moeilijker een baan krijgt.

Alleen al in Rotterdam hebben we het over 400 geldezels, maar het gaat landelijk over honderden aantallen. Dus het is enorm.
politie

Als je zulke berichtjes krijgt, kun je die het beste meteen verwijderen en er niet op reageren.

Snel gemakkelijk veel geld verdienen bestaat gewoon niet. Dus doe het niet. Geef nooit je bankgegevens. Ook niet aan bekenden. Leen je pinpas niet uit. Houd dit voor jezelf.
politie