Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Politici boos op Mark Rutte: 'Hij heeft gewoon gelogen'

Politici zijn woedend op Mark Rutte. Hij zou hebben gelogen over gesprekken over een nieuwe regering. Het heeft allemaal te maken met de grote blunder die vorige week is gemaakt.

Wat is er aan de hand?

Poltici Kasja Ollongren en Annemarie Jorritsma hadden een belangrijke taak. De twee voerden gesprekken met alle politieke partijen om erachter te komen welke partijen willen samenwerken in een nieuwe regering. Maar dat ging helemaal mis.

Een fotograaf maakte een foto waarop een briefje met geheime informatie te zien was. Dat was een grote blunder en de twee moesten stoppen met hun werk.

Op het briefje stond 'Pieter Omzigt, functie elders'. Pieter Omzigt is een populaire politicus in de Tweede Kamer en veel mensen vonden het gek dat deze zin op het briefje staat. Wilde iemand hem weg hebben?

Allemaal zeiden de politici dat ze niet over Pieter Omzigt hadden gepraat. Ook Mark Rutte.

We hebben het in onze gesprekken niet gehad over Pieter Omzigt.

Mark Rutte, VVD

Maar nu blijkt dat Mark Rutte wel over Pieter Omzigt heeft gepraat. In aantekeningen van zijn gesprekken staat: 'Je moet wat met Omzigt: minister maken'.

Ik heb me dat achteraf verkeerd herinnerd, maar ik heb niet gelogen.

Mark Rutte, VVD

Leiders van andere partijen vinden dat ongeloofwaardig. Sommigen vinden zelfs dat Rutte moet stoppen als politicus.

De heer Rutte moet weg. Dat is wel duidelijk.

Esther Ouwehand, Partij voor de Dieren

Of dat ook echt gaat gebeuren is niet duidelijk. Voorlopig zijn ze nog flink aan het discussiëren en mogen alle politieke leiders hun mening geven. Pas aan het eind van het debat wordt gestemd of politici nog vertrouwen hebben in Mark Rutte. En of ze vinden dat hij mag blijven of niet.

Bekijk ook