Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Veel kinderen bij de grens tussen de VS en Mexico

Het is druk bij de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten. Migranten uit Midden-Amerika proberen stiekem de Verenigde Staten binnen te komen. Al jaren zorgt het voor gevaarlijke situaties. Maar de laatste tijd zijn de problemen nog groter geworden. Bij de grens zijn namelijk ook veel kinderen die zonder hun ouders aankomen.

De kinderen komen vaak terecht in detentiecentra: opvangplekken die niet geschikt zijn voor kinderen.

Van mensen die er binnen zijn geweest, horen we dat het geen fijne plekken zijn.

Marieke de Vries, NOS Jeugdjournaal Verenigde Staten

Toch zitten op dat soort plekken duizenden kinderen zonder begeleiding vast.

De grens tussen de Verenigde Staten en Mexico is zo'n 3000 kilometer lang. Ieder jaar steken honderdduizenden mensen die grens illegaal over. Het zijn vooral migranten uit Mexico, Guatemala, Honduras en El Salvador. Zij hebben in hun thuisland vaak te maken met armoede, geweld of natuurrampen.

In de Verenigde Staten hopen ze een beter leven te krijgen.

Sommigen komen samen met hun ouders naar de grens, maar steken alleen over. Sommigen reizen met een oudere broer of zus. Anderen worden over de grens gebracht door smokkelaars, die daar veel geld mee verdienen.

De 7-jarige Justin kwam zonder zijn moeder.

Ik wilde niet, maar mijn moeder zei dat dit mijn kans was. En dat we elkaar misschien ooit weer terugzien.

Justin

Het is verboden om zo de Verenigde Staten binnen te gaan. Daarom worden de migranten opgewacht door de Amerikaanse grenspolitie. Die brengt ze naar de opvangplekken.

De Amerikaanse president Joe Biden probeert de problemen op te lossen. Hij hoopt dat de kinderen terechtkunnen bij familie of kennissen die al in de VS wonen. Of dat ze in een pleeggezin kunnen worden geplaatst.