Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grootste tegenstander Poetin stopt met eten

Het gaat waarschijnlijk niet zo goed met de Aleksej Navalny. De Rus zit vast in een strafkamp. Dat is een gevangenis waar je ook moet werken. En sinds een week wil Navalny niet meer eten.

Wie is Aleksej Navalny?

Aleksej Navalny is de grootste tegenstander van president Poetin. Hij organiseert vaak protesten en is al verschillende keren opgepakt. Hij heeft veel kritiek op Poetins macht en maakt daar populaire YouTube-video's over.

Afgelopen zomer kwam Navalny groot in het nieuws omdat hij vergiftigd was. Hij herstelde van de vergiftiging in een Duits ziekenhuis en ging daarna weer terug naar Rusland. Daar werd hij meteen opgepakt en voor 3,5 jaar naar de gevangenis gestuurd.

Het stoppen met eten is een manier om te protesteren. Navalny vindt dat hij slecht wordt behandeld en wil dat een arts van buiten het strafkamp hem komt onderzoeken. Maar dit mag niet van het kamp. Toen zijn eigen arts hem wilde bezoeken, werd zij opgepakt.

Hoesten

Artsen, vrienden en familie van Navalny denken dat het slecht gaat met zijn gezondheid. De afgelopen tijd is hij veel lichter geworden, moet hij veel hoesten en heeft hij koorts. Toch mogen ze hem niet verder onderzoeken om erachter te komen wat hij heeft.

We krijgen geen informatie. Dat maakt ons erg bang. Ook zijn familie en vrienden maken zich zorgen. We willen naar hem toe, om te zien hoe het gaat.

arts van Navalny

Volgens de Russische overheid is er niet zo veel aan de hand met Navalny. Ze zeggen dat hij goed behandeld wordt in het ziekenhuis dat bij het strafkamp hoort.

Bekijk ook