Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Zuhra en Farida zijn bang dat ze geen muziek meer mogen maken

Zuhra en Farida zijn 12 en 13 jaar en wonen in Afghanistan. Ze zijn gek op zingen en viool spelen. Maar de vraag is of dat binnenkort nog mag. Zuhra en Farida vrezen dat de Taliban meer macht krijgen en dat meisjes voortaan geen muziek meer mogen maken.

Dat zou me heel verdrietig maken, want we kunnen niet leven zonder muziek.

Zuhra

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Het is al 20 jaar oorlog in Afghanistan. Het is er onrustig en regelmatig zijn er aanslagen. Om dat tegen te gaan, krijgt de Afghaanse regering hulp van militairen uit andere landen, ook uit Nederland. Maar die kondigden gisteren aan daarmee te stoppen.

Daarom zijn de mensen in Afghanistan bang dat de Taliban meer macht krijgen. Die terroristische groep was vroeger erg machtig in Afghanistan en toen golden er strenge islamitische regels.

Sinds een paar jaar hebben jongens en meisjes gelijke rechten. Toch zijn er nog steeds mensen die vinden dat de strenge regels weer moeten gelden. Zo besloot de minister van onderwijs vorige maand dat meisjes ouder dan 12 jaar niet meer in het openbaar mochten zingen.

De afgelopen maand is daar veel tegen geprotesteerd, bijvoorbeeld op social media. En dat heeft geholpen. Voorlopig mogen muzieklessen weer doorgaan.

Bekijk ook