Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Autisme bij meisjes vaak pas laat ontdekt: 'Ik merkte dat ik anders was'

Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor meisjes die autisme hebben. Dat zeggen deskundigen. Vaak wordt autisme bij meisjes niet of pas veel later herkend dan bij jongens.

Dat weet ook Sterre van 16. Zij ontdekte pas op de middelbare school dat ze autisme heeft, terwijl ze op de basisschool al problemen had.

Eind basisschool merkte ik dat ik heel anders was dan de andere meiden in mijn klas. Zij begonnen begonnen te puberen en kregen een andere denkwijze.

Sterre

Sterre vond het lastig om vrienden te maken en die vriendschappen te onderhouden. Daarom ging ze met haar ouders naar de huisarts, maar die dacht niet aan autisme. Pas drie jaar later hoorde ze van een andere arts dat ze autisme heeft.

Autisme kan zich op verschillende manieren uiten. Vaak ervaren mensen met autisme prikkels uit hun omgeving veel sterker dan andere mensen. Ze horen bijvoorbeeld geluiden harder en zien veel details. Ook is het voor mensen met autisme vaak moeilijker om contact te maken met anderen. Alledaagse dingen kunnen voor mensen met autisme daardoor veel energie kosten.

Nu kan Sterre er meer rekening mee houden, bijvoorbeeld door op tijd rust te nemen. En ziet ze ook de positieve kanten van autisme.

Ik denk gewoon anders dan andere mensen en doe dingen op een andere manier. En ik zie eigenlijk niet wat daar mis mee zou moeten zijn.

Sterre

Sterre is niet het enige meisje bij wie niet meteen aan autisme werd gedacht. Volgens deskundigen wordt autisme bij meiden minder vaak herkend dan bij jongens. Dat komt omdat meisjes het vaak beter kunnen verhullen.

Meisjes doen socialer, doen heel erg hun best om erbij te horen en niet op te vallen. En daardoor valt het niet op, maar het is er wel.

Els Blijd-Hoogewys, psycholoog

Door meer over autisme bij meisjes te praten, hopen de onderzoekers dat autisme ook eerder herkend wordt. Dat is volgens hen belangrijk omdat meiden dan goede hulp kunnen krijgen.

Wil je meer weten over autisme bij meiden en vrouwen? Op deze website vind je meer informatie.

Bekijk ook