Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gigantisch schip is opgeknapt: 'Hij was zo lek als een mandje!'

Het gigantische schip De Amsterdam is na zeven maanden weer terug bij het Scheepsvaartmuseum. Het is schip is helemaal nagebouwd uit de tijd van de VOC. Het ziet er precies uit als zo'n 400 jaar geleden.

Lek

Het schip had een flinke opknapbeurt nodig, want het was hartstikke lek. Na meer dan een half jaar voer het schip vanochtend de haven in, en daar mochten ook kinderen bij zijn.

Het schip hoorde vroeger bij een enorm bedrijf, de VOC. Dat betekent Verenigde Oost-Indische Compagnie. In de 17e en 18e eeuw zeilden schepen van de VOC helemaal naar Azië. Een reis van wel acht maanden. Daar haalden ze thee en bijvoorbeeld specerijen zoals peper op. Daarna voeren ze weer terug naar Amsterdam.

Met het schip kan nu niet meer worden gezeild. Het is een soort drijvend museum, bedoeld om te laten zien hoe het leven vroeger aan boord was. Zodra het Scheepsvaartmuseum weer open kan, mag het publiek weer bij het schip. De directeur zegt dat ze vanaf dan ook meer willen vertellen over hoe zwaar het leven aan boord was.

Op dit soort schepen zaten ook tot slaaf gemaakte mensen. En ook dat verhaal moeten we gaan vertellen.

directeur van het Scheepsvaartmuseum