Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mensen in de buurt van staalfabriek zijn vaker ziek

Mensen die in de buurt van de fabriek Tata Steel wonen, zijn vaker ziek. Bewoners hebben vaker last van hoofdpijn, zijn vaker misselijk, hebben last van hun ogen, jeuk en zijn vaker benauwd dan mensen in andere gebieden in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM.

De fabriek staat in de plaats Velsen-Noord en maakt een heleboel staal. Dat wordt bijvoorbeeld gebruikt voor bruggen of auto's. Er zijn al jaren zorgen over de fabriek en de gezondheid van mensen die er in de buurt wonen. Door de fabriek belanden schadelijke stoffen in het water, op het land en in de lucht.

Ebbe, Kyra en Julia wonen al hun hele leven in de buurt van de fabriek, in Wijk aan Zee. Zij vinden het een hele fijne plek, alleen vinden ze de enorme fabriek en de stank wel erg vervelend.

Ik weet dat we meer kans hebben dat we een ziekte krijgen. En dat het ook af en toe erge ziektes kunnen zijn.

Ebbe

Toch kunnen onderzoekers nog niet zeggen of de klachten echt door de fabriek komen. Daarvoor moet er nog meer onderzoek worden gedaan.

Bekijk ook