Een van 's werelds grootste ijsbergen is gesmolten

Een van de grootste ijsbergen ter wereld, de A68, is gesmolten. Toen het ding vier jaar geleden afbrak van een ijsplateau op Antarctica was het meer dan zesduizend vierkante kilometer. Dat is groter dan de provincie Groningen.

Op satellieten is nu te zien dat de berg bijna helemaal verdwenen is. Volgens deskundigen is het opgesplitst in heel veel kleine stukjes.

Het afbreken van ijsschotsen is volgens wetenschappers een natuurlijk proces. Het ontstaat omdat het ijs continu in beweging is.

Pinguïns

Wetenschappers volgden de A68. De ijsberg was daarom vaak in het nieuws, ook in het Jeugdjournaal. Vorig jaar leek een afsplitsing van het ding, A68a, een groot gevaar te zijn voor het eiland Zuid-Georgië op de Zuidpool.

Op dat eiland leven veel pinguïns en zeehonden. De ijsschots leek naar het eiland te drijven. Maar gelukkig dreef het net op tijd af. We maakten er toen deze video over.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.