Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Grootste tegenstander Poetin is 'doodziek'

Er zijn grote zorgen over Aleksej Navalny. De Rus zit vast in een strafkamp vlakbij Moskou. Een arts die informatie kreeg over zijn gezondheid zegt dat hij binnen enkele dagen kan overlijden.

Wie is Aleksej Navalny?

Aleksej Navalny is de grootste tegenstander van president Poetin. Hij organiseert vaak protesten en is al verschillende keren opgepakt. Hij heeft veel kritiek op Poetins macht en maakt daar populaire YouTube-video's over.

Afgelopen zomer kwam Navalny groot in het nieuws omdat hij vergiftigd was. Hij herstelde van de vergiftiging in een Duits ziekenhuis en ging daarna weer terug naar Rusland. Daar werd hij meteen opgepakt en voor 3,5 jaar naar de gevangenis gestuurd.

Sinds drie weken wil Navalny uit protest niet meer eten. Hij vindt dat hij slecht wordt behandeld.

Navalny zelf zegt dat hij wordt gemarteld, omdat ze hem 's nachts elk uur wakker maken om te controleren of hij niet is ontsnapt.

Iris de Graaf, werkt het Jeugdjournaal in Rusland

Meerdere artsen willen Navalny graag bezoeken, maar krijgen daarvoor geen toestemming. Navalny zegt niet te eten totdat zijn eigen arts hem mag onderzoeken. Maar de kans dat de gevangenis dat toestaat, is heel klein.

Gevangenisartsen zeggen nu dat ze Navalny dwangvoeding gaan geven, als hij niet snel gaat eten.

Iris de Graaf, werkt het Jeugdjournaal in Rusland

Bekijk ook