Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De Super League: Waarom zijn mensen er zo boos over?

Twaalf topclubs willen niet meer meedoen aan de Champions League, maar een eigen competitie starten. Die competitie noemen ze de Super League.

Waarom?

De topclubs zijn het niet eens met de plannen voor de Champions League. Daar doen nu 32 clubs aan mee, maar de organisator wil dat er 36 clubs mee gaan doen. Dat vinden de topclubs te veel.

Veel geld verdienen

Maar er is nog een andere reden om de Super League op te richten: geld. Televisie-zenders betalen veel geld om voetbal-wedstrijden uit te zenden. Een deel van dat geld gaat naar de clubs die meedoen.

In de Champions League wordt dat geld verdeeld over veel clubs. In de Super League over een kleinere groep. Daardoor krijgt iedereen dus veel meer geld. De 12 clubs die het bedacht hebben, mogen waarschijnlijk altijd meedoen.

Hoe werkt de Super League?

Aan de Super League doen 12 clubs uit drie landen mee: Spanje, Italië en Engeland. Dat zijn AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid en Tottenham Hotspur.

Er wordt verwacht dat daar nog drie clubs bijkomen. In totaal zijn er dus 15 clubs. Zij doen automatisch mee aan de Super League. Bij de Champions League is dat niet zo, daar moeten ze zich plaatsen.

Naast de 15 vaste clubs, is er nog plek voor vijf andere clubs. Die moeten zich wel plaatsen om mee te mogen doen.

Voetbalbonden reageren woedend op het plan van de Super League. Ze zeggen dat de topclubs alleen maar uit zijn op geld en vinden het niet eerlijk hoe kleinere clubs worden buitengesloten. Nederlandse clubs als Ajax, PSV en AZ maken bijvoorbeeld nauwelijks kans om mee te mogen doen.

Geen WK of EK meer

Voetbalbond UEFA is zelfs zo boos, dat ze hebben besloten dat spelers die meedoen aan de Super League, niet meer mee mogen doen aan het WK of EK. Georginio Wijnaldum (Liverpool) en Matthijs de Ligt (Juventus) mogen dan dus niet meer voor Oranje spelen.

Ook veel voetbalfans zijn tegen de Super League. Het toernooi zou in 2022 moeten beginnen, maar tegenstanders hopen dat het plan nog teruggedraaid gaat worden.

Het is vreselijk. Het is discriminatie tegenover kleine clubs. Zij kunnen hier nooit bij komen.

een Spaanse voetbalfan