Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jury denkt na over de dood van George Floyd

Het is een spannende dag in de Verenigde Staten. Er kan ieder moment een uitspraak komen over de dood van George Floyd. Na een rechtszaak van weken is het nu aan de jury om met een oordeel te komen.

Een filmpje van de arrestatie van George Floyd ging vorig jaar de hele wereld over. In de video zie je dat een agent zijn knie meer dan 8 minuten op de nek van de zwarte man drukt.

Over de hele wereld leidde de video tot grote protesten tegen racisme. Volgens de demonstranten is Floyds dood een voorbeeld van een veel groter probleem: dat de politie zwarte Amerikanen expres harder aanpakt. Dat is racisme.

Nu is er een rechtszaak tegen de agent. De aanklagers zeggen dat hij schuldig is en George Floyd expres heeft gedood. De advocaten van de agent beweren iets anders. Zij zeggen dat Floyds dood ook met drugsgebruik te maken kan hebben.

Jury

In Nederland zou een rechter bepalen of de agent schuldig is of niet, maar in de Verenigde Staten gaat het anders. Daar beslist een jury van 12 gewone mensen over de straf.

De jury heeft wekenlang geluisterd en zit nu in een afgesloten ruimte om te overleggen. Alleen als ze het allemaal eens zijn, komt er een uitspraak. Dit kan uren duren, maar ook dagen of soms zelfs weken. Als ze het niet eens worden, moet de hele rechtszaak opnieuw.

Als de ex-agent veroordeeld wordt voor moord, kan hij 40 jaar gevangenisstraf krijgen.

Bekijk ook