Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hond Saartje doet mee aan onderzoek naar botkanker

Job en Nout zijn ontzettend trots op hun hond Saartje. Ze doet mee aan een nieuw onderzoek naar een bepaald soort botkanker.

Deze soort botkanker komt niet alleen voor bij honden, maar ook bij mensen. Artsen willen graag meer leren over dit soort tumoren zodat ze in de toekomst honden én kinderen beter kunnen behandelen.

In Nederland krijgen elk jaar ongeveer 15 tot 20 kinderen deze vorm van botkanker. De ziekte komt het vaakst voor bij kinderen tussen de 10 en 20 jaar.

Als het op één plek zit, is het goed te behandelen. Maar als er op meerdere plekken tumoren gaan groeien, lukt het niet altijd om kinderen beter te maken.

Vorig jaar liep Saartje opeens mank. Bij de dierenarts werd duidelijk dat ze een tumor had in één van haar pootjes. Ze moest een operatie en het pootje met de tumor moest geamputeerd worden. Daarom loopt ze nu met drie pootjes.

Onderzoekers gaan het pootje van Saartje heel goed bestuderen. Zo kunnen ze veel leren over botkanker en hopelijk ook nieuwe medicijnen maken. Job en Nout vinden het een fijn idee dat Saartje op deze manier kinderen kan helpen.

Ze is even lief, alleen ze loopt iets minder lang.

Job

De onderzoekers zijn op zoek naar meer honden die botkanker hebben. Ze hopen dat baasjes van deze honden zich aanmelden.