Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Rosalie (9) wordt door een zeldzame aandoening superlang

Rosalie is 9 jaar en nu al 1 meter 70 lang. Dat is een stuk langer dan haar klasgenoten en zelfs langer dan de juf. Ze heeft het syndroom van Marfan. Dat is een zeldzame aandoening waar ze mee geboren is.

De ziekte is erfelijk. Rosalies moeder en oma hebben het ook. In groep 3 ontdekte ze dat ze anders was.

Heel veel kinderen vroegen waarom ben je zo lang? Dan zei ik: waarschijnlijk komt het doordat ik zoveel eet. Maar uiteindelijk kwam ik er in groep 3 achter dat ik Marfan had.

Rosalie

Eén van de kenmerken van Marfan is dat mensen er veel langer dan gemiddeld door worden. Ook zijn ze vaak erg dun.

Ze kunnen ook problemen krijgen met hun bloedvaten of hart. Artsen moeten dat goed in de gaten houden.

De aandoening is zeldzaam. In Nederland hebben ongeveer 1500 mensen het.

Omdat Rosalie kwetsbaar is, moet ze voorzichtiger doen dan andere kinderen. Ze kan bijvoorbeeld geen sporten doen met wilde bewegingen.

Pesten

Op school begrepen veel kinderen niet waarom Rosalie zo lang was. Daarom werd ze soms zelfs gepest. Vorig jaar gaf ze er een spreekbeurt over en nu gaat het beter.

Best een paar nadelen dus, maar volgens Rosalie is er ook een groot voordeel.

Bij pretparken moet je een speciale lengte hebben bij sommige attracties en over die lengte ben ik heen. Ik mag in alle achtbanen!

Rosalie

De nieuwe aflevering van Uitgezocht gaat ook over lengte. Benjamin zocht uit of je zelf invloed kan hebben op je lengte.

Uitgezocht: Heb je invloed op hoe lang je wordt?

Bekijk ook