Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Onderzoeker wil weten waarom meerkoet zo van plastic houdt

Bij een nest denk je waarschijnlijk aan een hoop takjes, riet en blaadjes. Maar de meerkoet gebruikt veel meer dan dat. Het nest van de watervogel bestaat steeds vaker uit afval.

Auke-Florian Hiemstra is bioloog en doet onderzoek naar de nesten. In die van de meerkoet komt hij van alles tegen. Van sausbakjes tot mondkapjes en van rietjes tot zonnebrillen, de meerkoet gebruikt het allemaal.

Vroeger bestond een meerkoetnest uit riet, maar tegenwoordig bestaat een nest ook uit plastic rietjes.

Auke-Florian Hiemstra, bioloog

Onderzoekers weten nog niet waarom de meerkoet ook afval is gaan gebruiken. Misschien wel omdat ze niks anders kunnen vinden. Of omdat plastic een heel sterk materiaal is.

Meedoen?

Auke-Florian wil dat soort vragen dolgraag beantwoorden. Daarom vraagt hij iedereen mee te doen aan zijn onderzoek. Dat doe je door meerkoetnesten uit jouw buurt te fotograferen en de foto op te sturen naar Naturalis.

Op de site meerkoetnest.nl kan je meedoen aan het onderzoek. Hiervoor moet je een foto van het meerkoetnest uploaden en wat vragen beantwoorden.