Waar zijn de vissen in de Waddenzee gebleven?

Er zwemmen veel minder vissen in de Waddenzee dan 55 jaar geleden. Zo'n 90 procent is verdwenen. Maar waar zijn de vissen gebleven? Om daar achter te komen is een groot onderzoek gestart, waarbij de vissen zelf het antwoord moeten geven.

Zo'n 150 jonge vissen als de zeeforel, zeebaars en glasaal krijgen een zendertje in hun buik. Zo kunnen onderzoekers in de gaten houden waar ze zwemmen en hoe het met ze gaat.

We zien dan wanneer een vis de Waddenzee inzwemt en wanneer hij er weer uitgaat.
Wouter van der Heij, zeebioloog

Hoe het komt dat er veel minder vissen in de Waddenzee zwemmen, is nog niet duidelijk. Het zou kunnen komen door vissers, maar bijvoorbeeld ook door de Afsluitdijk. Door die 32 kilometer lange dijk is het voor vissen moeilijk om van het IJsselmeer naar de Waddenzee te zwemmen en andersom.

De opwarming van de aarde kan ook een reden zijn.

De Waddenzee kan behoorlijk opwarmen tijdens warme dagen. Niet alle vissen kunnen daar tegen. Grotere schollen bijvoorbeeld, die vluchten dan weg.
Ingrid Tulp, bioloog

Door de vissen te volgen willen de onderzoekers erachter komen hoe het komt dat er nu minder vissen zijn. Ze hopen dat ze dan iets kunnen bedenken waardoor er weer meer vissen in de Waddenzee komen.