Nieuwe machine kan hart laten kloppen en levens redden

Nieuwe machine kan hart laten kloppen en levens redden

Het is Nederlandse artsen gelukt om een hart van iemand die is overleden eruit te halen en weer te laten kloppen. Dankzij een nieuw apparaat kunnen ze zo vaker donorharten geven aan mensen die een nieuw hart nodig hebben.

Wachtlijst

Dat is goed nieuws voor mensen die op de wachtlijst staan voor een nieuw hart. De vader van Zheng is een van hen. Zijn hart werkt al een tijdje niet goed meer.

Ik heb wel zorgen over zijn hart, maar probeer er niet te veel over na te denken.
Zheng

Als een hart niet goed werkt, kunnen mensen een harttransplantatie krijgen. Hun slechte hart gaat eruit en ze krijgen daarvoor in de plaats een nieuw hart van een donor.

Zo'n hart moet wel aan het werk blijven, voordat het wordt verplaatst. Dankzij het nieuwe apparaat kan dat en is er iets meer tijd voor de operatie.

Kinderen

In Nederland zijn alleen volwassenen op deze manier geopereerd. In Groot-Brittannië ook al kinderen. Freya van 14 bijvoorbeeld. Zij was een van de eersten die op deze manier een nieuw hart kreeg.

Ik vind het super dat ik deze operatie heb gekregen. Maar het is ook gek dat er iemand overleden is.
Freya

Zheng is blij met de uitvinding. Hij hoopt dat zijn vader dankzij dit apparaat sneller aan de beurt is voor een 'nieuw hart'.