Jibbe is 10 jaar en nu al officieel uitvinder

Jibbe is 10 jaar en nu al officieel uitvinder

Veel kinderen dromen ervan om later uitvinder te worden. Jibbe van 10 heeft het nu al voor elkaar gekregen. Dankzij een opdracht van zijn juf bedacht hij iets dat nog niemand eerder heeft bedacht.

Kinderen op de school van Jibbe bedachten zo'n 75 verschillende uitvindingen, maar alleen die van Jibbe wordt nu echt beschermd. En het is niet eenvoudig om dat voor elkaar te krijgen. Daarvoor heb je een octrooi nodig.

Een octrooi!?

Een octrooi is een bewijs dat jij degene bent die de uitvinding hebt bedacht. Het kost veel geld om zo'n bewijs te krijgen, omdat mensen heel goed moeten uitzoeken of jij écht de eerste bent die het idee heeft bedacht. En ze moeten kijken of jouw idee ook wel echt gemaakt kan worden. Bij elkaar kost dat zo'n 7.000 euro.

Een bureau dat over dit soort octrooien gaat, heeft alle schoolopdrachten bekeken. Medewerkers van het bureau vonden het idee van Jibbe zo goed, dat zij alles voor Jibbe en zijn uitvinding wilden regelen. Hij hoefde er niets voor te betalen en is nu officieel uitvinder.

Het is grappig! Op mijn vijfde wilde ik al uitvinder worden. En op mijn negende had ik al een octrooi-aanvraag gekregen.
Jibbe