Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Tani (10) mag zich nu al 'schaakmeester' noemen

Tani is pas 10 jaar, maar nu al mag hij zich Amerikaans schaakmeester noemen. Dat een belangrijke titel die je pas krijgt als je heel veel goede tegenstanders hebt verslagen. Nog nooit kreeg iemand die zo jong is die titel.

De jongen verdiende de titel door een belangrijk toernooi te winnen deze maand. Tijdens de wedstrijd versloeg hij alle volwassenen.

Wie is Tani?

Tani is geboren in Nigeria. Zijn familie moest vluchten vanwege onrust in zijn land. Op zijn zevende kwam hij aan in New York in de Verenigde Staten. In een opvang voor daklozen leerde hij schaken.

Tani schaakt nu zo'n drie jaar. Al snel zagen mensen dat hij talent had. En ze vonden zijn levensverhaal zo bijzonder dat ze een huis, een auto en geld aan hem gaven. Met een deel daarvan probeert hij nu andere vluchtelingen te helpen.

Tani de film?

Inmiddels wordt Tani steeds beroemder in Amerika. Samen met zijn ouders schreef hij een boek over zijn leven. En er zijn zelfs plannen voor een film.

Maar de jongen schaakt niet om bekend te worden. Hij is nu dus schaakmeester, maar wil het liefst schaakgrootmeester worden. En dat zo snel mogelijk.

Ik wil de jongste grootmeester ooit worden. Ik ben nu tien. Het wereldrecord staat op 12 jaar en 7 maanden.

Tani

Bekijk ook