Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Alle basisschoolleerlingen moeten een schrijftoets maken'

Alle basisschoolleerlingen in Nederland moeten een grote schrijftoets krijgen. Handschrift-deskundigen willen dat. Ze maken zich er zorgen over dat steeds meer kinderen slecht zijn in het schrijven met een pen.

Veel kinderen schrijven slecht leesbaar, of houden het niet lang genoeg vol. Ze hebben pijn bij het schrijven en worden er moe van.

Anneloes Overvelde, schrijf-onderzoeker

Onderzoekers hebben de schrijfoefening al gemaakt. Hiermee wordt gemeten hoe goed of slecht je handschrift is. Aan het eind van dit schooljaar kunnen alle basisscholen in Nederland deze zogenoemde quickscan doen met hun leerlingen.

Zo kunnen de onderzoekers zien hoe goed of slecht kinderen in Nederland kunnen schrijven. Met die informatie hopen ze lessen in schrijven te verbeteren.

Volgens onderzoekers hebben veel Nederlandse kinderen problemen met schrijven. Dat komt doordat kinderen minder schrijven en dus minder oefenen met de bewegingen, maar ook doordat er vaak niet goed les in wordt gegeven.

Groep 7/8 van het Montessori Kind Centrum in Amsterdam mocht de oefeningen vandaag alvast proberen. Hoe dat ging, zie je in de video bovenaan.

Ik denk wel dat ik het beter had kunnen doen. Ik ben zelf niet zo goed in aan elkaar schrijven.

Faas, leerling die de schrijfoefening uitprobeerde
503
Vind jij dat je een mooi handschrift hebt?
Ja61.7%
Nee38.3%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken