Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Landen maken ruzie: wie is de baas over de Noordpool?

De Noordpool is een enorm gebied vol ijs en sneeuw, maar het is geen land. Er is dus ook niemand de baas. Dat willen een aantal landen wel. Ze praten met elkaar op een speciale vergadering over wat er met de Noordpool moet gebeuren. En dat gaat niet helemaal soepel, want de landen zijn het vaak niet met elkaar eens.

Samenwerken

Bij de vergadering zijn landen die in de buurt van de Noordpool liggen: Rusland, Canada, Denemarken, Finland, IJsland, Noorwegen, de Verenigde Staten en Zweden. Zij moeten samen beslissen over een aantal onderwerpen.

Ze spreken vooral over klimaatverandering en vervuiling. Hoe gaat het met de natuur en de dieren?

Louise van Schaik, deskundige

Ook praten de landen over vaarroutes en visgebieden. Wie mag waar varen en vissen? En mag je geld vragen als andere landen over 'jouw' route willen varen?

Een ander belangrijk onderwerp is grondstoffen. Onder het ijs zit veel olie en gas in de grond. Daar kan een land veel geld mee verdienen.

Ruzie

Alle landen willen zoveel mogelijk de baas zijn over de Noordpool. Daarom hebben ze nog geen goede afspraken kunnen maken tijdens de vergadering. Over sommige dingen maken ze nog steeds ruzie. Alleen over klimaat hebben ze wel afspraken kunnen maken.

Voorlopig blijft de Noordpool dus nog even van niemand.