Israël en Gaza stoppen met aanvallen

Israël en Gaza stoppen met aanvallen

Leiders uit Israël en het Palestijnse gebied Gaza hebben afgesproken geen aanvallen meer uit te voeren op elkaar. Een 'staakt-het-vuren' wordt dat genoemd. Vannacht ging de afspraak in en veel mensen gingen de straat op om het te vieren.

Geweld

Afgelopen anderhalve week was het geweld in het gebied enorm toegenomen. Vanuit Israël werden gebouwen in Gaza gebombardeerd en de Palestijnen vuurden raketten af op Israël. Zeker 232 Palestijnen zijn om het leven gekomen, zegt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. In Israël zijn twaalf mensen om het leven gekomen.

Ties Brock werkt voor de NOS in het gebied. Volgens hem zijn veel mensen blij dat het geweld voor nu is gestopt.

De vraag is nu wel of er ook echt vrede zal komen en of er wordt gepraat over een echte oplossing tussen Israël en de Palestijnen. Want na eerdere rondes van geweld is dat eigenlijk nooit gelukt.
correspondent Ties Brock

Veel landen hadden de leiders in het gebied de afgelopen tijd gevraagd te stoppen met het geweld, zoals de Verenigde Staten. Na hulp van onder andere de president van Egypte is het nu gelukt een afspraak te maken.

Verwoest

Veel gebouwen in Gaza zijn verwoest door de bombardementen. Ook in Israël zorgden de raketaanvallen voor angst. Vorige week vertelden Menna uit Gaza en Chava uit Israël hoe het voor hen is:

Kinderen over bombardementen: 'Mijn hart stopte van angst'