Corona-vaccin goedgekeurd voor kinderen in Europa

Corona-vaccin goedgekeurd voor kinderen in Europa

Het corona-vaccin van het merk Pfizer is ook veilig voor kinderen van 12 tot 15 jaar. Dat zeggen Europese medicijn-experts. Ze hebben het middel goedgekeurd. Dat betekent dat kinderen in Europa gevaccineerd mogen worden. Of dat ook gaat gebeuren bepalen alle landen zelf.

In de Verenigde Staten en Canada kunnen kinderen van 12 jaar en ouder al een corona-vaccin krijgen. In Duitsland willen ze er ook snel mee beginnen. Of dat ook in Nederland gaat gebeuren is nog niet bekend. Daar gaan deskundigen nog over praten.

Door kinderen te vaccineren zorgen we ervoor dat de kans dat ze ziek worden nog kleiner wordt. Ook kunnen ze het virus dan minder snel overdragen aan iemand anders.
Jeroen van Kampen, virus-deskundige

Als besloten wordt dat kinderen in Nederland een prik moeten krijgen, duurt het waarschijnlijk nog wel even voordat het zover is. Eerst worden alle volwassenen ingeënt. Pas daarna zouden kinderen aan de beurt kunnen komen.

Krijgt iedereen dan een prik?

Het zou kunnen dat alleen kinderen met een slechte gezondheid een corona-prik krijgen. Dat gebeurt nu ook al bij 16- en 17-jarigen. Maar het zou ook kunnen dat alle kinderen vanaf 12 jaar een prik krijgen.

Hoe zit het met kinderen onder de 12?

Of het vaccin ook werkt voor kinderen onder de 12 jaar, wordt nog onderzocht. Pas als die resultaten goed zijn, kan worden gekeken of kinderen onder de 12 een vaccin moeten krijgen.

Wat als je geen corona-prik wilt?

Mocht het ooit zo zijn dat kinderen een vaccin krijgen tegen corona, dan wordt dat niet verplicht. Kinderen en ouders mogen zelf bepalen of ze de prik willen.

Kinderartsen hopen dat veel kinderen zich laten vaccineren. Ze denken dat het virus zich op die manier minder kan verspreiden. Dat vertelden ze eerder in het Jeugdjournaal:

Kinderartsen: 'Kinderen moeten ook een corona-vaccin krijgen'

Wat wil jij weten over corona-vaccins voor kinderen?

Deze stelling is gesloten