Britten maken zich zorgen over besmettelijkere corona-variant

Britten maken zich zorgen over besmettelijkere corona-variant

In het Verenigd Koninkrijk zijn er de laatste weken meer corona-besmettingen. Dat is opvallend omdat een groot deel van alle mensen daar al gevaccineerd is. Eerder ging het aantal corona-besmettingen daarom juist naar beneden.

Andere variant

Wetenschappers denken dat de stijging komt door een andere variant van het coronavirus: de delta-variant. Deze wordt ook wel de Indiase variant genoemd.

Experts zijn er steeds meer van overtuigd dat deze variant besmettelijker is. Dat betekent dat mensen het virus makkelijker kunnen krijgen en ook makkelijker door kunnen geven.

De eerste onderzoeken laten zien dat de corona-vaccins nog steeds werken, maar misschien iets minder goed dan bij andere varianten. Wetenschappers weten dat nog niet helemaal zeker. Ze denken dat mensen die helemaal gevaccineerd zijn, goed beschermd worden. Vooral de mensen die niet gevaccineerd zijn, of maar één prik hebben gehad, raken besmet.

De grote vraag is of er ook meer mensen met corona in het ziekenhuis terecht gaan komen. Op dit moment lijkt dat niet te gebeuren. Omdat bijna alle oudere en kwetsbare mensen al twee corona-prikken hebben gehad, raken ze minder snel niet besmet. Als dat wel gebeurt, worden ze meestal niet zo ziek.

Versoepelingen?

Op 21 juni zouden de corona-regels minder streng worden in het Verenigd Koninkrijk. Maar door de stijging van de laatste weken is het nog niet zeker of dit door kan gaan. De Britse regering hoopt dan ook snel meer mensen te vaccineren en zo alsnog te kunnen versoepelen.