Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nog steeds veel plekken niet voor iedereen goed bereikbaar

Mensen met een lichamelijke beperking kunnen nog steeds niet leven zoals ze dat graag zouden willen. Dat blijkt uit een groot onderzoek. Ook kinderen kunnen daar last van hebben. Verslaggever Lucas ging vandaag langs op Mytylschool De Brug in Rotterdam, waar kinderen op school zitten met een lichamelijk beperking.

Starende blikken

Uit het onderzoek blijkt dat veel winkels en restaurants bijvoorbeeld te krap zijn of slecht toegankelijk. Ook merken ze dat mensen regelmatig naar ze staren of ongeduldig zijn. Deskundigen maken zich hier zorgen over, omdat mensen met een lichamelijke beperking hierdoor minder vaak op pad gaan.

Vooral in de openbare ruimte worden mensen met een lichamelijke beperking regelmatig onprettig behandeld. Dit kan gaan om starende blikken, respectloze opmerkingen of vragen en zelfs schelden.

een van de onderzoekers

Vijf jaar geleden is een afspraak gemaakt om meer te doen voor mensen met een lichamelijke beperking, bijvoorbeeld door het voor hen makkelijker te maken om gebouwen of openbaar vervoer in te gaan. Nu blijkt uit het onderzoek dat dit nog te weinig is gelukt. Volgens de onderzoekers moeten de overheid, sportclubs en bedrijven meer doen.

Ook is het volgens de onderzoekers belangrijk dat mensen meer respect en begrip hebben voor elkaar.

Bekijk ook