Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Russische rechter verbiedt organisatie van Navalny

Een hoge rechter in Rusland heeft de organisatie van Navalny verboden. Hij zegt dat de organisatie te extreem is en vaak de wet overtreedt.

Veel mensen zijn er boos over, volgens hen is het een manier van de Russische president om zijn tegenstander uit te schakelen. Het werk van de organisatie wordt door het verbod heel moeilijk.

Dit verbiedt ons werk in Rusland. Het wordt onmogelijk. We kunnen niet meer bij onze bankrekeningen. Als onze medewerkers door zouden werken, kunnen ze 10 jaar celstraf krijgen.

een van Navalny's medewerkers

Aleksej Navalny is de grootste tegenstander van president Poetin. Hij organiseert vaak protesten en is al verschillende keren opgepakt. Hij heeft veel kritiek op Poetins macht en maakt daar populaire YouTube-video's over.

Afgelopen zomer kwam Navalny groot in het nieuws omdat hij vergiftigd was. Hij herstelde van de vergiftiging in een Duits ziekenhuis en ging daarna weer terug naar Rusland. Daar werd hij meteen opgepakt en voor 3,5 jaar naar de gevangenis gestuurd. Daar zit hij nu nog steeds.

Het komt Poetin goed uit dat de organisatie verboden is, vertelt Iris de Graaf. Zij werkt voor de NOS in Rusland. De verkiezingen komen er bijna aan en nu mag Navalny niet meedoen, maar ook niemand van zijn organisatie. Dat betekent dat Poetin geen tegenstanders meer heeft en dat hij dus weer de verkiezingen kan winnen.

Navalny heeft op Instagram laten weten dat hij niet zal opgeven en zal blijven strijden.

Bekijk ook