Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het EK gaat beginnen: Italië en Turkije trappen af

Vandaag om 21:00 uur begint het EK-voetbal. In Rome trappen Italië en Turkije het toernooi officieel af.

Voetbalfans hebben er extra lang op moeten wachten. Eigenlijk zou het toernooi vorig jaar gespeeld worden. Maar door corona kon het toen niet doorgaan.

Huh! EURO2020 in 2021?

Het toernooi heet officieel nog steeds EURO 2020, of EK 2020 in het Nederlands. De reden daarvoor is simpel: alle EK-spullen, zoals shirtjes, sleutelhangers en voetballen waren vorig jaar al klaar. Maar daar stond dus wel '2020' op. Door de naam niet te veranderen, kunnen al die dingen alsnog verkocht worden.

Vorig jaar bestond de Europese voetbalbond, de UEFA, 60 jaar. Om dat te vieren, verzonnen ze iets bijzonder: een EK in veel verschillende landen, 11 om precies te zijn. Ook in Nederland worden vier wedstrijden gespeeld. Bij drie van die wedstrijden is Oranje een van de ploegen.

Hieronder zie je wanneer Nederland speelt.

NOS

Vanavond is het dus eerst de beurt aan Italië en Turkije. Tijdens die wedstrijd staan er ook meerdere Nederlanders op het veld. Orkun Kökcu en Halil Dervisoglu werden geboren in Nederland, maar komen uit voor het Turkse elftal. En dan is er nog de scheidsrechter van vanavond: Danny Makkelie. Hij fluit voor het eerst een wedstrijd op een EK of WK.

Mooiste goals

Om alvast in de stemming te komen, hebben we de mooiste EK-goals op een rijtje gezet.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.