Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

De vader van Thijs, Thomas en Nathan was militair in Afghanistan

Bijna 20 jaar lang waren er Nederlandse militairen aan het werk in Afghanistan. Maar nu is er officieel een einde gekomen aan die missie. De laatste Nederlandse militairen keren deze week terug uit het land.

Thijs, Thomas en Nathan hebben van dichtbij meegemaakt hoe het voor een militairen kan zijn om in Afghanistan te werken. Hun vader Bjorn ging drie keer op missie naar het land.

Ik vind het wel spannend dat hij dit werk doet en dat hij soms in vuurgevechten terechtkomt. Want ja, misschien overleeft hij dat niet.

Thomas

Samen met de andere Nederlandse soldaten hielp Bjorn de bevolking. Maar er moest ook worden gevochten tegen de Taliban, een groep moslim-terroristen die daar op dat moment de baas waren.

De missie in Afghanistan begon na terroristische aanslagen in de Verenigde Staten, op 11 september 2001. In New York vlogen toen twee vliegtuigen hoge gebouwen binnen. Ook op andere plekken in Amerika werden aanslagen gepleegd. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven.

De aanslagen werden opgeëist door terroristen die zich schuilhielden in Afghanistan. Reden voor de Verenigde Staten om het land binnen te vallen. Ze kregen hulp van andere landen, waaronder Nederland. In totaal stuurde de Nederlandse regering bijna 30.000 militairen.

De Nederlandse missie in Afghanistan stopt dus. En ondanks dat het nog steeds onrustig is in het land, is er volgens de militairen veel bereikt.

Meisjes konden er vroeger niet naar school en nu wel. Ik ben trots dat we dit samen voor elkaar hebben gekregen.

Bjorn, militair

Bijna alle militairen zijn nu weer thuis. Ook twee vlaggen, die jarenlang op Nederlandse legerkampen hingen, wapperen nu weer in Nederland.