Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Europese leiders boos op Hongarije om anti-homowet

Bijna allemaal zijn ze boos op Hongarije, de leiders van verschillende Europese landen. Ze willen dat de nieuwe anti-homowet in dat land weer verdwijnt. Gisterenavond kwamen ze samen om er over te praten.

Welke wet?

Iets meer dan een week geleden werd de wet aangenomen. Hierin worden de rechten van onder andere homo's en lesbiennes beperkt. Zo zijn boeken en films met een homoseksueel personage of reclames waarin homo's of transgenders te zien zijn verboden. Ook mag op scholen niet meer over het onderwerp gepraat worden. De Hongaarse regering zegt jongeren zo "te willen beschermen".

Premier Rutte was ook bij de vergadering. Net als veel andere leiders vindt hij dat Hongarije moet stoppen met discrimineren van homo's en transgenders.

Ik heb niet eerder meegemaakt dat presidenten en premiers elkaar zo stevig aanspreken op iets wat gebeurt in een land.

demissionair minister-president Mark Rutte

Hongarije hoort de bij de Europese Unie, een groep landen in Europa die samenwerkt en afspraken maakt. Veel landen vinden dat Hongarije nu te ver gaat en niet doet wat er afgesproken is. Volgens Rutte kan het zo niet langer.

Als het je niet bevalt, dan is er ook een alternatief: uit de Europese Unie stappen.

demissionair minister-president Mark Rutte

Tijdens de vergadering deelde de premier uit Luxemburg zijn persoonlijke verhaal, over hoe hij vroeger werd gediscrimineerd als homo. Volgens Rutte waren veel politici in tranen toen hij dat vertelde.

Niks veranderen

Toch is de premier van Hongarije niet van plan zich iets aan te trekken van alle kritiek. Hij zegt dat hij juist opkomt voor homoseksuelen en de wet niet gaat veranderen.

Bekijk ook