Keti Koti: op veel plekken wordt de afschaffing van slavernij herdacht

Keti Koti: op veel plekken wordt de afschaffing van slavernij herdacht

Op veel plekken in Nederland wordt vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. Er worden kransen gelegd, toneelstukken opgevoerd en maaltijden uitgedeeld.

Ook kinderen doen mee. In Amsterdam ontbijten verschillende scholen met elkaar. Tijdens het ontbijt leren ze meer over de tijd van de slavernij.

Volgens de organisatie van het ontbijt is het belangrijk dat kinderen over slavernij leren. Want het is een groot onderdeel van onze geschiedenis zeggen ze, en er wonen veel mensen in Nederland van wie hun voorouders tot slaaf gemaakt waren.

In de video hieronder zie je wat er allemaal besproken werd tijdens het ontbijt.

Kinderen herdenken afschaffing slavernij met ontbijt op school

Steeds meer mensen willen dat Keti Koti een officiële feestdag wordt, om het einde van de slavernij te vieren.

'Sorry'

De burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, heeft tijdens de herdenking in haar stad excuses aangeboden voor de slavernij. Het is voor het eerst dat een burgemeester dat doet.

In Amsterdam zaten vroeger veel bedrijven die tot slaaf gemaakten voor hen lieten werken. Mensen van wie voorouders tot slaaf gemaakt waren, vinden het daarom belangrijk dat de burgemeester van die stad sorry zegt.

Regering ook

Ook de Nederlandse regering moet zijn excuses aanbieden. Dat staat in een rapport van onderzoekers. Nederland heeft in de tijd van de slavernij veel mensen erge dingen aangedaan, zeggen ze. Maar of de regering, net als de burgemeester, ook echt sorry gaat zeggen, is nog niet bekend.