Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

11.000 rode rivierkreeften gevangen in Ede

In een visvijver in Ede zijn in een maand tijd ruim 11.000 rode rivierkreeften gevangen. Dat is in totaal zo'n 420 kilo. Vissers uit de buurt zijn druk bezig geweest om de vijver leeg te krijgen.

Vrijwilligers van de lokale hengelvereniging werken mee aan het project
Omroep Gelderland

De kreeften beschadigden het natuurgebied. Het water van de vijver werd steeds troebeler en waterplanten stierven uit. Ook maakten de rivierkreeften gaten in de oever.

We willen voorkomen dat kinderen hun enkels verstuiken als ze in zo'n gat stappen. Het is gewoon gevaarlijk.

Peter Dorlas, visser

Peter denkt dat er over een aantal jaar opnieuw op de rivierkreeften moet worden gevist om het probleem onder controle te blijven houden.

De rode rivierkreeft wordt vaak de Amerikaanse rivierkreeft genoemd, omdat hij veel voorkomt in de Verenigde Staten en Mexico.

Het dier leeft in zoet water. De kreeft is niet bedreigd, op sommige plekken zijn er juist erg veel van. Je kunt de kreeft eten. Sommige mensen vinden het erg lekker.

De kreeften die in Ede zijn gevangen, worden zoveel mogelijk verkocht aan restaurants.

Wedstrijd

De Amerikaanse rivierkreeft zorgt op meer plekken voor problemen. Bijvoorbeeld bij een natuurgebied in Broek op Langedijk. De gemeente daar organiseerde daarom een rivierkreeft-viswedstrijd:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.