Alles over de overstromingen in Limburg op zaterdag

Alles over de overstromingen in Limburg op zaterdag

Hier kun je teruglezen wat er allemaal is gebeurd in Limburg op zaterdag.

16:00

De brandweer heeft een koe gered uit de Maas. Het dier had meer dan 100 kilometer afgelegd! Een dierenarts heeft de koe nagekeken en het gaat goed met haar. De eigenaar van de koe is onderweg om haar op te halen.

Brandweer redt koe uit de Maas

14:40

De veiligheidsdiensten waarschuwen mensen om niet met bootjes de Maas op te gaan. Dat is heel gevaarlijk, zeggen ze, omdat er een hele sterke stroming staat.

Vanuit de lucht kun je het water wel veilig bekijken, bijvoorbeeld met een drone. Hier zie je het plaatsje Arcen, in het noorden van Limburg:

Dronebeelden tonen wateroverlast in Arcen

13:50

Een dijk gemaakt van zandzakken bij het dorp Horn, is doorgebroken. Daardoor stroomt het water naar de woonhuizen. De meeste mensen die in het dorp wonen, zijn vanochtend al weggegaan. Er staan nog wel mensen in het dorp te kijken:

Mensen kijken naar dijkdoorbraak
De doorgebroken dijk in Horn

13:30

Onze verslaggever Noortje is in het dorpje Steyl, langs de Maas, en stuurde ons de foto hieronder. Links zie je de Maas en rechts huizen van het dorpje. Het water staat links ongeveer anderhalve meter hoger dan rechts.

De ijzeren constructie is vorige week gebouwd, toen bekend werd dat er veel water aan kwam. En dat is maar goed ook.

11:45

In Venlo komen mensen kijken bij de rivier de Maas. Ze zijn benieuwd hoe hoog het water nu staat:

Veel mensen komen kijken bij de Maas in Venlo

10:30

Er is meer dan een miljoen euro opgehaald voor de schade in Limburg. Gisteren werd een speciaal rekeningnummer geopend waar mensen geld kunnen geven: Giro 777. Veel bedrijven en instellingen hebben geld gedoneerd.

Veel schade aan huizen en spullen wordt betaald door verzekeringen. Maar sommige dingen worden niet betaald. Het geld dat wordt ingezameld via Giro 777 zal over de slachtoffers worden verdeeld.

10:15

In Roermond en Venlo staat het water extreem hoog. Dat melden veiligheidsdiensten. Zij verwachten dat in Venlo het water vanavond om 19:00 uur op z'n hoogst staat. Die piek blijft waarschijnlijk twee dagen. Daarna zal het water weer zakken.

Mensen in Venlo en Roermond zijn opgeroepen hun huis te verlaten. Voorlopig is het nog niet veilig genoeg om terug te gaan.

08:30

Bij Roermond zijn militairen druk met het verstevigen van de dijken. Vrijwilligers helpen hen daarbij. De dijken moeten de woonwijken rond de rivier beschermen:

Het leger en vrijwilligers zijn druk met het verstevigen van de dijken.

07:00

Veiligheidsdiensten roepen mensen op om niet te komen kijken bij de overstroomde gebieden.

We zien dat ramptoeristen de behoefte hebben om te komen kijken. We verzoeken iedereen dit niet te doen en hulpdiensten de ruimte te geven hun werk te doen.
Veiligheidsregio Limburg-Noord

06:00

Duizenden mensen in het zuiden van Limburg mogen weer naar huis. Gisteren moesten ze snel weg nadat een groot gat was ontstaan in een dijk in de buurt. Dat gat is dichtgemaakt met zandzakken.

Volgens deskundigen is het gebied weer veilig. Wel is staan veel straten, huizen en kelders onder water. Veel mensen zullen dus nog druk zijn met opruimen en schoonmaken.