Alles over de overstromingen in Limburg op zondag

Hier kun je teruglezen wat er allemaal is gebeurd in Limburg op zondag.

18:00

Het gaat goed met de koe die 100 kilometer aflegde. Het dier werd gisteren uit het water gered door de brandweer. Die zag dat het beest bijna 100 kilometer van huis was! Haar baasje is heel blij dat ze weer terug is. In deze video hoor je meer over de zwemmende koe:

Het gaat goed met de koe die 100 kilometer aflegde

17:15

In Venlo mogen de meeste mensen weer naar huis. Meer dan 10.000 bewoners van de stad waren geëvacueerd. Volgens deskundigen is het nu veilig genoeg om terug te gaan.

16:00

Door het hoge water is er een sterke stroming in de rivieren. Niet alleen in de Maas in Limburg, maar ook in andere rivieren in Nederland. Het is daarom gevaarlijk om nu in een rivier te zwemmen of te varen.

Er is zelfs een zwem- en vaarverbod op de rivieren. Maar veel mensen houden zich daar niet aan, zien reddingsdiensten. Vanmiddag moesten twee kinderen gered worden bij Nijmegen. Met hen gaat het gelukkig goed.

Ga niet zwemmen in de rivieren of varen. Dat leidt tot gevaarlijke situaties.
reddingsdiensten

14:15

In Roermond mogen de eerste mensen weer naar huis. Zo'n 500 huizen daar zijn geïnspecteerd en ze zijn veilig. De bewoners van die huizen kunnen dus terug. In een aantal huizen zijn wel spullen beschadigd geraakt door het water.

14:00

In een weg bij Venlo is een zinkgat ontstaan. Het gat is voorlopig dichtgemaakt met zand. Ook is de weg afgesloten.

Zinkgaten ontstaan als de aarde plotseling inzakt. Dat komt doordat onder het oppervlak de aarde is weggespoeld.

Het gat ontstond ter hoogte van de plek waar de Schelkensbeek onder de weg door gaat

12:45

Er is al bijna 4 miljoen euro gedoneerd op Giro 777. Die rekening is geopend om geld op te halen voor de watersnood in Limburg.

Maar ook op andere manieren helpen veel mensen. Er wordt eten uitgedeeld, mensen bieden slaapplekken aan in hun huis, en er wordt geholpen met opruimen en schoonmaken. Via social media bieden mensen hulp aan. Ook kinderen doen oproepjes en willen helpen.

12:15

Onze verslaggever Laura is in Well, het dorp waar het water nog gevaarlijk hoog staat. Daar sprak ze met Suus, Tjeu en Jaap, die gisteren hebben geholpen met zandzakken sjouwen. Ook het leger helpt daar en is nog steeds druk. Vanavond hoor je in het Jeugdjournaal meer over dit dorp.

11:30

Veel mensen in Limburg gaan kijken bij het hoge water. Er komen zelfs mensen uit de rest van Nederland naar de provincie om te kijken. Veiligheidsdiensten en gemeentes roepen mensen op om dat niet te doen. Het is gevaarlijk zeggen ze, en sommige mensen lopen hulpdiensten in de weg.

Wat vind jij? Moet je wegblijven van het hoge water? Of mag je er best even kijken?

Rampplekken moet je niet bezoeken.

7.540 stemmen

Deze stelling is gesloten

80% 6.022 stemmen

20% 1.518 stemmen

10:00

Deze man in het plaatsje Well zat de hele nacht in zijn tuin, om het water in de gaten te houden. De zandzakken hebben het water uit de Maas tot nu toe tegengehouden:

Een inwoner van Well zit de hele nacht in zijn tuin om het water van de Maas in de gaten te houden.

09:30

Mensen die hun huis hebben verlaten, horen vanmiddag wanneer ze weer terug kunnen. Dat zeggen veiligheids-deskundigen. Eerst moeten de dijken geïnspecteerd worden. Daarna gaan de deskundigen per gebied kijken of mensen naar huis kunnen.

De afgelopen dagen zijn er meer dan 10.000 mensen geëvacueerd, onder andere in de grote steden Roermond en Venlo.

07:00

Bij Roermond is het water aan het zakken. Later vandaag gaan experts kijken of de dijken nog veilig genoeg zijn. Tot nu toe mogen inwoners van Roermond nog niet naar huis. Misschien later, als alles veilig blijkt te zijn, wel weer.

Sinds vrijdag zijn duizenden inwoners van Roermond naar veiligere plekken gegaan.

Wat er vannacht is gebeurd

De dijken in Limburg houden al het water tot nu toe nog tegen. Wel moesten op een paar plekken dijken worden versterkt. Bijvoorbeeld in Well, waar water door de dijk sijpelde. Militairen en vrijwilligers waren daar vannacht druk met zandzakken:

Well neemt verdere maatregelen tegen wateroverlast

23:00

Max Verstappen heeft gereageerd op de overstromingen. Hij is geboren in de Vlaamse provincie Limburg, waar de problemen ook groot zijn. Ook andere sporters laten weten dat ze meeleven met de slachtoffers van de overstromingen.

Als je de beelden ziet, het is ongelofelijk. Mensen raken alles kwijt waar ze voor hebben gewerkt. Ik hoop dat ze er heel sterk uit kunnen komen, maar het is op dit moment een enorm drama.
Max Verstappen