Uitgezocht: Kan iedereen olympisch kampioen worden?

Het gaat deze zomer veel over sporters. Na het EK voetbal en de Tour de France staan de komende weken in het teken van de Olympische Spelen in Tokio. Van de Nederlandse sporters wordt veel verwacht. Kunnen ze goud halen?

In een nieuwe aflevering van Uitgezocht spreken we een aantal Nederlandse olympiërs en zoekt Benjamin uit of iedereen topsporter kan worden.

Kan iedereen topsporter worden? | UITGEZOCHT #41

Gaat het vooral om veel trainen of moet je als sporter 'geboren' zijn? Talent en doorzettingsvermogen zijn in ieder geval belangrijke eigenschappen om de top te halen.

Je moet jezelf blijven pushen en het leuk vinden om jezelf te verbeteren. En je moet niet te veel naar de rest kijken, maar vooral met jezelf bezig zijn.

Femke Bol, atlete

Maar je hebt er nog meer voor nodig. Topsporters weten vaak al vroeg welke sport ze het leukst vinden en welke sport het best bij ze past. Om ergens heel goed in te kunnen worden is het belangrijk dat je ongeveer op je twaalfde hebt gekozen voor een bepaalde sport.

10.000 uur trainen

Uit onderzoek is duidelijk geworden dat je gemiddeld 10.000 uur ergens voor moet oefenen voor je er echt supergoed in bent. De meeste sporters zijn op hun allerbest als ze ongeveer 25 jaar zijn. Maar ze zijn dan wel al een aantal jaar topsporter.

340
Lijkt het jou leuk om topsporter te worden?
Ja59.1%
Nee40.9%

Je kunt niet meer reageren

Favoriet maken

Bekijk ook