Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kinderen mogen niet buitenspelen door bosbranden

In Siberië, een groot gebied in Rusland, staan al een tijdje grote stukken bos in brand. Volgens deskundigen in het gebied is het de heetste en droogste zomer in 100 jaar. De branden verwoesten enorme stukken bos en zorgen voor giftige stoffen in de lucht.

Siberië is een gebied in Noord-Azië. Het grootste deel van Siberië ligt in Rusland. Het staat bekend als één van de koudste plekken op aarde. Maar de laatste jaren komt daar verandering in. De zomers zijn ieder jaar langer en heter.

Door de hitte ontstaan grote bosbranden. Omdat het een heel groot gebied is, is het vuur vaak lastig te blussen. De problemen komen onder meer door klimaatverandering.

Die stoffen inademen is niet goed voor de gezondheid. Kinderen in het gebied mogen daarom niet teveel buiten spelen. Samira woont in Siberië en vindt het eng.

Het vuur kwam een keer heel dichtbij. Dat was heel eng.

Samira

Die vieze stoffen in de lucht zijn niet alleen slecht voor de inwoners van Siberië, maar ook voor de rest van de aarde.

Door de branden smelt namelijk de permafrost. Dat is bevroren grond waar de natuur giftige stoffen in opslaat. Als die stoffen vrijkomen, wordt de lucht nog viezer en warmt de aarde nog sneller op. Daardoor kunnen er in de toekomst nog meer bosbranden komen.

Deskundigen zeggen al jaren dat politici meer moeten doen tegen klimaatverandering.