Deze honden beschermen schapen tegen wolven

Deze honden beschermen schapen tegen wolven

Hoe kun je schapen beschermen tegen een wolf? Herder Jeroen heeft sinds kort een slimme oplossing: Karpatische herdershonden. De honden komen uit Roemenië en zijn speciaal voor deze taak naar Nederland gebracht. Met hun gegrom en geblaf kunnen ze wolven wegjagen.

Omdat de wolf vaker gespot wordt in Nederland, worden ook steeds vaker schapen doodgebeten. Schapenboeren maakten zich daar zorgen over. Ze konden tot nu toe maar weinig tegen doen tegen de wolf, omdat het een beschermde diersoort is en omdat het vaak midden in de nacht gebeurt.

's Nachts actief

Voor Karpatische herdershonden is dat geen probleem. Zij zijn juist 's nachts actief en kunnen schapen dus makkelijk beschermen. Volgens Jeroen maken de honden veel indruk op wolven.

Ze zijn echt heel groot. En hun poten lijken op die van wolven.
herder Jeroen

De kans is groot dat andere herders Jeroens idee overnemen. Dan komen er binnenkort dus veel meer Karpatische herdershonden naar Nederland.

Mocht je een keer geluk hebben en een wolf spotten, kun je het beste op afstand blijven. Dat geldt trouwens ook voor de Karpatische honden. Ze zien er misschien lief uit, maar je kunt ze beter niet aaien.

Het zijn geen knuffelhonden, het zijn werkhonden.
herder Jeroen