Nederland verbetert medaillerecord op de Spelen

Nog nooit won Nederland zoveel medailles op een Olympische Spelen als in Tokio. Na vandaag staat de teller op 26 plakken. Dat is er één meer dan bij de Spelen van 2000 in Sydney.

Baanwielrennen

Vandaag werden er drie medailles gewonnen door Nederland. Shanne Braspennincx pakte goud bij het baanwielrennen. In de finale van het onderdeel keirin kwam ze als eerste over de streep.

Al in de laatste ronde lag Braspennincx eerste en dat bleef zo. Zilver was er voor Nieuw-Zeeland en brons voor Canada.

Met perfecte race pakt Braspennincx goud op keirin

Al jaren hoort Braspennincx bij de top van Nederland, maar nog nooit werd ze eerste op een groot internationaal toernooi. In 2015 kreeg de wielrenster een hartinfarct tijdens een trainingskamp. Ze vocht zich terug en mocht bij de vorige Spelen, vijf jaar geleden, mee als reserve.

Opvolger

Tijdens die vorige Olympische Spelen pakte Nederland ook goud op dit onderdeel. Toen won Elis Ligtlee, zij is nu gestopt met sporten. Ze liet weten erg blij te zijn met haar opvolgster.

Atletiek

De Nederlandse atleten Anouk Vetter en Emma Oosterwegel wonnen zilver en brons op de zevenkamp. Dat is een onderdeel bij het atletiek, waarbij je zeven verschillende disciplines moet doen. Nooit eerder won Nederland hierbij een medaille. En nu dus meteen twee.

Het laatste onderdeel was de 800 meter hardlopen. Voor de race stond Emma Oosterwegel vierde in het klassement. Omdat zij uiteindelijk als tweede over de finish kwam, schoof ze een plekje op en greep ze het brons.