Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Het is erg onrustig in Afghanistan, een land in Azië. Inwoners van dat land, en landen eromheen, zijn erg bang. De Taliban veroveren daar namelijk steeds meer gebieden. Dat doen ze met veel geweld. Ze hebben wapens en plegen aanslagen met bommen.

De Taliban bestaan uit strenggelovige mannen. Als de Taliban de baas zijn in een gebied, moet iedereen daar zich houden aan strenge islamitische regels. Zo moeten alle mannen een baard dragen en mogen meisjes niet naar school. Muziek maken en tv kijken is verboden.

Je kunt een zware straf krijgen als je je niet aan die regels houdt. Daarom zijn veel mensen bang voor de Taliban.

De Taliban waren meer dan 20 jaar geleden de baas in grote delen van Afghanistan. Maar in 2001 raakten ze hun macht kwijt. Ze werden weggejaagd door militairen uit de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Ook andere landen hielpen mee.

Er gingen ook Nederlandse soldaten naar Afghanistan. Zij beschermden burgers tegen aanvallen van de Taliban, want die bleef aanslagen plegen.

Terugveroveren

Afgelopen maanden zijn de legers van andere landen langzaamaan teruggehaald uit Afghanistan. Ze kunnen er echt niet meer helpen vinden ze. Maar nu zij weggaan, proberen de Taliban de gebieden terug te veroveren. En dat lijkt te lukken.

Veel Afghanen vluchten voor de Taliban. Dit meisje is nu in een vluchtelingenkamp
Reuters

Bekijk ook