Afghanen in Nederland worden voorlopig niet uitgezet

Afghaanse vluchtelingen die in Nederland zijn, maar geen verblijfsvergunning hebben, mogen voorlopig hier blijven. Dat heeft de Nederlandse regering besloten. Het is te gevaarlijk om ze nu terug te sturen naar Afghanistan.

Verblijfsvergunning

Vluchtelingen die naar Nederland komen, mogen eigenlijk alleen in Nederland blijven met een verblijfsvergunning. Om die te krijgen, moeten ze bewijzen dat het voor hen niet veilig is in het land waar ze vandaan komen.

Maar de komende tijd worden vluchtelingen uit Afghanistan dus niet teruggestuurd. Door de gewelddadige groep Taliban, is het nu veel te gevaarlijk in dat land.

Wat is er aan de hand in Afghanistan?

Het is al 20 jaar oorlog in Afghanistan. Het is er onrustig en regelmatig zijn er aanslagen. De regering van Afghanistan strijdt tegen verschillende terroristische groepen. Eén daarvan is de Taliban. Zij proberen steeds meer gebieden in te nemen. Dat doen ze met veel geweld.

De Afghaanse regering kreeg lange tijd hulp van legers uit andere landen. Ook uit Nederland. Maar sinds dit jaar vertrekken steeds meer militairen uit Afghanistan. Sindsdien zijn er ook weer meer aanslagen.

Gisteren spraken we Soroed. Zij heeft familie in Afghanistan en maakt zich zorgen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bekijk ook