Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wie is toch die Nency op TikTok?

Zie jij op TikTok weleens comments van ene Nency? Ze reageert op veel video's met de vraag wie er uit Nederland komt. Verschillende TikTokkers hebben er last van, en hebben er een video over gemaakt.

Spamaccount

Het lijkt misschien alsof Nency echt bestaat, maar dat is niet zo. Het is een spamaccount dat graag wil dat je op de link op het account klikt. Als je dat doet, kan je geld moeten betalen of kan er ineens software op je telefoon of computer komen.

Heel veel kinderen, maar ook andere organisaties proberen mee te doen met de Nency-hype. En die hebben dus ook een account met dezelfde foto.

cyber-deskundige Joost Gijzel

De vrouw op de foto bij een Nency-account is zangeres Loren Gray, maar zij heeft niets met de profielen te maken. Ze worden gemaakt door een Russisch bedrijf.

Je kunt de reacties van Nency het best negeren of verwijderen. Ook kun je zulke accounts rapporteren. Het originele Nency-account bestaat al niet meer omdat TikTok het verwijderd heeft.

Instagram en YouTube

Niet alleen op TikTok zijn er van zulke spam-accounts. Ook op Instagram en YouTube heb je ze misschien weleens voorbij zien komen. Daar maakten we eerder deze aflevering van Uitgezocht over:

Wie zit er achter die irritante seks-comments op Instagram?