Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Taliban bezetten steeds meer gebieden in Afghanistan

De Taliban krijgen steeds meer macht in Afghanistan. Ze veroveren steden en dorpen en gebruiken daarbij veel geweld. Vannacht veroverden ze Kandahar. Dat is de op één na grootste stad van het land. Veel inwoners zijn bang en proberen te vluchten.

De Taliban was meer dan 20 jaar geleden de baas in Afghanistan. Er waren toen strenge regels. Mannen moesten een lange baard hebben, meisjes mochten niet naar school en muziek luisteren en tv kijken was verboden. Inwoners die niet luisterden, kregen straf.

In 2001 werden de Taliban weggejaagd door militairen uit andere landen. Ook Nederlandse militairen gingen naar Afghanistan om te helpen. Het werd een tijd iets rustiger en kinderen konden makkelijker naar school.

Maar de militairen uit andere landen, waaronder Nederland. zijn kort geleden vertrokken. De Taliban grijpen daardoor nu hun kans.

Veel mensen zijn bang voor de Taliban en zijn bang dat er weer strenge regels komen. In gebieden waar de Taliban de macht heeft, zijn al scholen voor meisjes kapotgemaakt.

In Afghanistan wonen ook buitenlanders. De regeringen van die landen proberen de mensen daar nu weg te halen. Zo heeft de Verenigde Staten helikopters gestuurd om mensen op te halen.

Bekijk ook