Wie zijn de Taliban en wat willen ze?

Het gaat in het nieuws veel over de Taliban. Dat is een groep mannen die nu aan de macht is in Afghanistan. Wie zijn die mannen en wat willen ze? In dit artikel vertellen we er meer over.

Hoe zijn de Taliban ontstaan?

Zo'n 30 jaar geleden was het oorlog in Afghanistan. Verschillende groepen wilden de macht. Uiteindelijk waren de Taliban de sterkste. Zij werden de baas en bepaalden de regels.

De Taliban waren toen al een terroristische groep en zijn dat nu nog steeds. Ze plegen aanslagen en gebruiken veel geweld.

Wat hebben de Taliban met de islam te maken?

Taliban betekent 'leerlingen' in het Afghaans. Ze bestuderen de islam en het heilige boek van dat geloof, de Koran. Taliban denken dat zij écht weten wat hun god Allah wil en bedenken extreem strenge regels. Er mag bijvoorbeeld geen muziek gemaakt worden en meisjes mogen niet naar school. Wie zich niet aan hun regels houdt, kan de doodstraf krijgen.

De meeste moslims vinden deze regels absoluut niet islamitisch. Zij vinden de regels veel te extreem. De regels kloppen niet met wat er in de Koran staat, zeggen zij. . Ook vinden ze dat de Taliban geen geweld mogen gebruiken.

Wat heeft de Verenigde Staten te maken met de Taliban?

Op 11 september 2001 werden grote aanslagen gepleegd in de Verenigde Staten. Terroristen kaapten vier vliegtuigen. Drie van die toestellen werden door de terroristen in gebouwen gevlogen. Zoals in twee bekende wolkenkrabbers in New York.

Het waren de grootste terroristische aanslagen ooit. Bijna 3000 mensen kwamen om het leven. De hele wereld was geschokt.

Terrorist Osama bin Laden had deze aanslagen georganiseerd. Hij verstopte zich na 11 september in Afghanistan. De Verenigde Staten wilde wraak. Ook waren ze bang dat hij misschien nog meer aanslagen zou organiseren. Daarom vielen ze met hun leger Afghanistan binnen.

In Afghanistan werd Osama bin Laden beschermd door de Taliban. De militairen van de Verenigde Staten vochten daarom ook met hun. Daarbij werden ze geholpen door legers van andere landen, ook dat van Nederland. Uiteindelijk werd de Taliban in veel gebieden verdreven.

Waarom zijn de Taliban nu weer aan de macht?

De legers uit andere landen zijn 20 jaar in Afghanistan geweest. Tot een paar maanden geleden, toen de Verenigde Staten zijn militairen begon terug te halen. Daarna haalden ook andere landen hun militairen weg.

De Verenigde Staten vond dat ze genoeg hadden gedaan in Afghanistan. De oorlog daar kostte veel geld. In 20 jaar gaven bijna 2000 miljard euro uit. Er waren ook veel slachtoffers gevallen. Bijna 2500 Amerikaanse soldaten kwamen om het leven.

Nu de landen hun legers terughaalden, grepen de Taliban hun kans. Ze veroverden in korte tijd heel Afghanistan.

Wat gaat er nu veranderen in Afghanistan?

Toen de Taliban 20 jaar geleden aan de macht was, waren er strenge regels in het land. Toen mochten meisjes bijvoorbeeld niet naar school of sporten. Ook moesten soms al trouwen als ze nog maar 12 jaar oud waren.

Jongens mochten wel naar school, maar alleen naar strenggelovige, islamitische scholen. Ook mocht niemand tv kijken of muziek luisteren.

De Taliban zeggen dat ze nu minder streng gaan zijn dan 20 jaar geleden, maar veel mensen vertrouwen dat niet. Ze zijn bang dat er toch weer extreme regels en straffen komen.