Eerste Nederlanders uit Afghanistan aangekomen in Nederland

Eerste Nederlanders uit Afghanistan aangekomen in Nederland

Het is nog altijd heel onrustig in Afghanistan. Veel inwoners willen er weg. Bij het belangrijkste vliegveld in de hoofdstad Kabul is het één grote chaos. Toch lukt het steeds meer landen om met speciale vluchten mensen op te halen. Maar lang niet iedereen kan mee.

Een vliegtuig met 35 Nederlanders aan boord is woensdagavond aangekomen op Schiphol. Arash van 14 was een van de passagiers. Hij was op bezoek bij familie in Afghanistan toen de Taliban de macht overnamen. Het kostte hem veel moeite om in een vliegtuig te komen.

Het leger die heel de tijd in de lucht ging schieten en mensen gingen slaan. Uiteindelijk zijn we er toch doorheen gekomen, dus blij mee.
Arash

Arash heeft geluk gehad. De meeste Nederlanders wachten nog op een vlucht of kunnen het vliegveld niet bereiken.

Tot nu toe zijn 50 Nederlanders opgehaald. Vandaag staan nog meer vluchten gepland. Het is de bedoeling om de komende dagen zo veel mogelijk Nederlanders op te halen.

Ook veel Afghanen willen zo snel mogelijk het land uit. Ze zijn bang voor de Taliban en denken dat ze gevaar lopen. Daarom hopen ze dat ze naar een ander land kunnen vluchten.

De afgelopen dagen was het regelmatig chaos op het vliegveld. Daardoor konden een tijdje geen vliegtuigen landen en vertrekken. Inmiddels gaan er weer wel vliegtuigen.