Overstromingen en veel regen komt door klimaatverandering

Overstromingen en veel regen komt door klimaatverandering

Er is een groot onderzoek gedaan naar de vele regen en overstromingen van de afgelopen tijd. Daaruit blijkt dat de heftige regen in Limburg, België en Duitsland komt door klimaatverandering. En het is je misschien wel opgevallen: als het tegenwoordig regent, dan gaat het ook ineens heel hard. Ook dat komt door het veranderende klimaat.

Tijdens en na de overstromingen werd vaak gevraagd of dit door klimaatverandering komt, en of dit vaker gaat gebeuren. De wetenschappers zeggen van wel. Alleen hoeveel vaker het gaat gebeuren, is niet precies te zeggen.

Wegspoelen

Bij de overstromingen in juli waren er verschillende dingen aan de hand. Er was al veel water in het gebied doordat het eerder had geregend. Daardoor kon nog meer regen niet goed wegspoelen. Ook was er veel warme lucht met waterdamp, en bleef die lucht erg lang op dezelfde plek. Daardoor veel er in het zuiden heel veel regen.

Overal in de wereld zien we nu al extremer weer. En dit is opnieuw een 'wake-upcall'. We moeten bekijken of de bescherming tegen het water anders moet.
Maarten van Aalst van de Universiteit Twente

De klimaatwetenschappers vinden dit onderzoek erg belangrijk. Door te begrijpen wat er gebeurt door klimaatverandering, kunnen er ook maatregelen worden genomen. Daarbij zeggen ze dat zulke heftige regen ook op andere plekken in Nederland kan gaan voorkomen.

Overstromingen

Maar of er dan ook overstromingen komen, ligt niet alleen aan hoeveel regen er dan valt. Volgens de onderzoekers komt dat ook door hoe de ondergrond eruitziet, hoe het water kan wegstromen en wat er van tevoren is gebeurd.