Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Meiden die robots maken, vluchten uit Afghanistan

Uit Afghanistan zijn inmiddels al duizenden mensen gevlucht. Bij die vluchtelingen zit een groepje meiden die samen allerlei robots uitvinden. Omdat ze daar graag verder aan willen werken, besloten ze alles achter te laten.

In Afghanistan is de macht overgenomen door de Taliban. Dat is een terroristische groep met extreem strenge regels. Ze vinden dat er bijvoorbeeld geen muziek mag worden gemaakt en meisjes mogen niet naar school. Wie zich niet aan hun regels houdt, kan de doodstraf krijgen.

De meiden zijn tussen de 14 en 18 jaar oud. Ze zitten samen in een soort robot-team van hun opleiding. Maar ze zijn bang dat ze in Afghanistan niet meer naar school mogen, nu de Taliban daar aan de macht zijn.

Het is zo moeilijk, onze familie zit daar nog en ons land is verwoest.

één van de meiden

Vandaag is een deel van de groep aangekomen in Mexico. De burgemeester van Mexico-Stad heeft gezegd dat ze daar heel erg welkom zijn. Ze mogen blijven zo lang ze willen. Zo kunnen ze hun opleiding afmaken en verder werken aan hun uitvindingen.