Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Gezicht van oudste oer-Nederlander nagemaakt

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft het gezicht van een heel oude man nagemaakt. Krijn, zoals hij is genoemd, leefde lang geleden in het gebied dat nu de Noordzee is. Zo'n 50.000 tot 70.000 jaar geleden.

20 jaar geleden werd voor een stukje van zijn schedel gevonden. Dat gebeurde met een schelpenzuiger. Van de bodem van de Noordzee zoog het apparaat het bot op.

Wenkbrauw

Na onderzoek bleek het een boog van een wenkbrauw te zijn, en werd bekend dat het van een neanderthaler was. Dat is een oude mensensoort van vroeger. Het stukje schedel is het eerste én enige bot van een neanderthaler dat in Nederland is gevonden.

Het museum heeft met dat ene stukje schedel zijn hele gezicht nagemaakt. En dat was nog een hele puzzel. De makers hebben ook allemaal andere mensen uit die tijd bestudeerd, om het beeld zo goed mogelijk te kunnen maken.

Krijn heeft een bult op zijn voorhoofd. Onderzoekers konden aan het stukje bot zien dat hij een zwelling op z'n hoofd had. En dat maakt hem uniek, want nog nooit eerder is er zo'n aandoening bij een neanderthaler vastgesteld.

Het gezicht van Krijn is nu helemaal af en vanaf morgen in het museum te zien.