Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Afghanen mogen niet meer protesteren van de Taliban

In Afghanistan mogen mensen niet meer zomaar demonstreren. Dat is besloten door de Taliban, de groep die daar sinds enkele weken aan de macht is.

De regel is ingesteld nadat er gisteren op verschillende plekken in het land werd geprotesteerd. De demonstranten wilden zo laten zien dat ze het niet eens zijn met de Taliban.

We komen op voor onze rechten, maar we worden hard aangepakt.

demonstrant

De Taliban gebruikten geweld om de demonstraties te stoppen. Zo schoten ze in de lucht en werden mensen geslagen.

Demonstreren voor gelijke rechten

Veel van de demonstraties werden georganiseerd om op te komen voor de rechten van meisjes en vrouwen in het land. De laatste tijd krijgen zij te maken met steeds strengere regels.

Zo mogen meisjes en vrouwen officieel niet meer sporten. Ook mogen meisjes ouder dan 12 jaar op sommige plekken niet meer naar school. Op andere plekken moeten ze zich aan strenge kledingregels houden.

Vanaf nu is het veel moeilijker om te protesteren in het land. Er moet namelijk eerst toestemming worden gevraagd. Om toestemming te krijgen, moet het protest aan veel strenge regels voldoen.

Bekijk ook