Klassen hoeven niet meer in quarantaine (en alle andere nieuwe corona-regels)

Als een leerling corona heeft, hoeft niet meteen de hele klas naar huis. Alleen kinderen die dicht in de buurt zijn geweest van iemand met corona moeten thuis blijven. Dat vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge tijdens de corona-persconferentie.

De nieuwe regel gaat op maandag 20 september in. Een paar dagen later, op 25 september, veranderen ook andere regels.

Ik zeg er meteen bij, dat is niet de dag waarop alles weer helemaal is zoals voor corona. Daarvoor zijn er nog te veel besmettingen en opnames in het ziekenhuis.

premier Mark Rutte

Vanaf 25 september hoef je op school geen mondkapjes meer te dragen. In het openbaar vervoer en in taxi's blijven ze nog wel verplicht.

1,5-meterregel

Verder wordt de 1,5-meterregel afgeschaft. Je moet vanaf dan, als je 13 of ouder bent, bij veel plekken een coronapas laten zien. Dat is een bewijs dat je gevaccineerd bent, corona hebt gehad of negatief getest bent.

Zo'n bewijs is straks bijvoorbeeld verplicht bij een restaurant, café en in de bioscoop.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september weer open. En ook concerten en festivals van meerdere dagen mogen weer doorgaan. Er zijn nog wel regels. Zo moeten alle bezoekers eerst een coronabewijs laten zien.

November

Premier Rutte hoopt dat alle corona-maatregelen in november nog minder streng kunnen worden.

Bekijk ook